[ turncoat @ 04.01.2003. 08:48 ] @
Na brandname racunarima COMPAQ Deskpro sa Pentium I procesorima, nema nikakvog hladjenja na procesoru. Prodavac kaze da je tako predvidjeno, medjutim procesor vec posle pola sata rada je vreo (ne moze prst da se drzi na njemu). Na jednoj masini se jos dogodilo da kompjuter nece da se startuje. Kada se ukljuci na dugme, lampica pocne da sija, a nema slike, niti kakvog beep. Jedino se culo da se hd pokrenuo (culo se da ubrzava) i posle nista. Tipicno kao da je procesor crko. Kada sam otvorio kuciste, video sam da je procesor vreo. Medjutim posle nekog vremena masina je proradila sasvim fino (valjda se ohladio malo). U medjuvremenu sam pricao sa prodavcem i rekao mi je da nista ne brinem da je predvidjeno da se tako greje. Da li da ja ipak uzmem da mu ugradim neki kuler ili da vezem konja kako gazda kaze, pa makar konj crko?
[ tdjokic @ 04.01.2003. 10:03 ] @
Zivim u ubedjenju da svim komponentama prija hladjenje.

Pre par godina smo sa drugarom montirali njegov prvi PC, mislim da je isto tako bio P I i nakon 15-tak minuta sve je poludelo. Posle smo primetili da se hladnjak sa ventilatorom klati i primice i odmice ka/od procesora. To je bio stariji tip, zakacen za podnozje nekim plasticnim ramom a ne kao sada onom jakom celicnom kukom. Napravili smo neki dodatak koji je sve to stalno pritiskao ka procesoru i racunar radi...
[ Miško Stefanović @ 04.01.2003. 10:42 ] @
Još ako je PI Cyrix nema šanse bez hladnjaka. Jedino što sam ja video da procesor radi bez hladnjaka su raniji laptop procesori. Malo paste, manji cooler i ti si miran. Problem je i kad se procesor pregreje što piše brllotine po disku pa ume da zezne i sistem.

Pozdrav.

[ broker @ 04.01.2003. 11:24 ] @
Hladjenje je uvek dobrodoslo a nije skupo.
[ xenox @ 04.01.2003. 14:38 ] @
Te starije brand masine zaista nemaju kuler, ili je on bez spostvenog ventilatora, ali je zato pozeljno da kuciste stoji zatvoreno, buduci da je predvidjeno hladjenje ventilatorima na kucistu...

P.S. - Izuzetak koji potvrdjuje pravilo... Celeron 433, je radio mesec dana sa crknutim ventilatorom i na CPU, i na napajanju... Da cuknem u drvo, i dan danas lepo radi (sa ventilatorima :)))
[ turncoat @ 04.01.2003. 18:11 ] @
Citat:
xemox
Te starije brand masine zaista nemaju kuler, ili je on bez spostvenog ventilatora, ali je zato pozeljno da kuciste stoji zatvoreno, buduci da je predvidjeno hladjenje ventilatorima na kucistu...


Na kucistu nema nikakvog ventilatora sem za napajanje. Kuciste je jos i horizontalno, tako da preko njega ide monitor, sto ga jos vise greje. Da stavim ja ipak tamo neke kulere (da li je to moguce obzirom da nije predvidjeno)?
[ -zombie- @ 05.01.2003. 01:36 ] @
ja sam bash skoro otvarao jedan slican compaq P1 na 166, koji isto tako nije imao kuler (mada nisu ni mnogi racunari malo sporiji od tog u to vreme).

moram da priznam da sam se prilicno divio, posto je to prva brand mashina koju sam otvarao i gledao ispod haube...

i ja sam zapazio da nema kulera, ali zato ima staticni hladnjak na procesoru (finog gabarita) , i ventilator od kucista je "cudnog oblika", i sve je tako fino postavljeno da ventilator (taj od kucista) duva bash preko procesora. divota. to kad sam skopcao (trebalo mi je minut-dva) bash sam se odusevio...

moguce da je i tvoje kuceste slicno.


sa druge strane, brand mashine su najcesce vrlo dobro izbalansirane i istestirane, i ako nemaju kuler, to najcesce znaci da im ne treba ;)

sa trece strane, kao sto tdjokic i broker rekose, od hladjenja ne moze da mu skodi. (ako imash mesta oko procesora, slobodno ga ubaci..)
[ boki @ 15.01.2003. 14:41 ] @
Ja sam jos na 486-ici na 133mhz imao cooler(koji mi je sada na chipset-u) tako da cisto sumljam da P1 moze bez 'ladjenja, pogotovo leti.