[ Alter Ego @ 09.02.2003. 00:20 ] @
Pri pokretanju računara (novog) čuje se neprijatna buka koje traje oko 1/2 minuta. Čini mi se da dolazi sa ploče (MSI KT3 Ultra2 ima ventilator na sebi). Kada se računar zagreje, više se ne čuje. Da li vredi da se obratim prodavcu? Što je najgore, ne čuje se svaki put, kakve sam sreće, verovatno bi sve bilo u redu kad bih ga odneo da reklamiram.
Sličan problem sam imao sa ventilatorom napajanja na staroj mašini, ali to sam rešio podmazivanjem. Sad ne bih da petljam oko nove ploče, pa bih voleo da čujem šta predlažete.
[ homoludens @ 09.02.2003. 06:51 ] @
najverovatnije je da ti se cuje kuler na cpu-u.
e sad neko kaze da je to lose jer to znaci da ce crci.
ali vecina kaze, a ja sam medju njima, da se to kuler sporije vrti dok se cpu ne zagreje, a kada cpu ima ok temperaturu on dostigne odgovarajucu brzinu pari kojoj se naravno nacuje.
ja sam to jednom provrio ovako: zagrej sobu na nekih 32-33 stepeni i drzi tako desetak minuta dok se i sam cpu i sonda ne zagreju na toliko. e zatim ga ukljuci. ako se ne cuje onda je ok. ako se cuje ali to traje primetno krace i onda je ok.
ovo je moje misljenje.
[ Alter Ego @ 09.02.2003. 17:56 ] @
Meni se ipak čini da zvuk dolazi sa ploče, tj. ventilatora na istoj. Da li mogu da ga nakratko isključim kako bih proverio da li je on u pitanju?
[ impaque @ 09.02.2003. 20:24 ] @
Sve ventilatore sem kulera na procesoru u principu možeš da ugasiš na kratko (sve to radi dok je kompjuter isključen, upali na 10ak sekundi, pa ugasi komp) da bi proverio. Nikako nemoj gasiti CPU hlađenje na AMD procesorima, ne vole to. Probaj prvo da pronađeš izvor buke BEZ gašenja mašine tako što ćeš da otvoriš kućište i pažljivo osluškuješ ;)) Malo je verovatno, ali možda neke komponente u kompu nisu dobro zašrafljene. Da napomenem, sve to radiš na sopstvenu odgovornost, iako ništa ne bi trebalo da pođe loše. Srećno!
[ Radeon @ 12.02.2003. 00:10 ] @
Ja sam imao isti problem ali,otkrio sam da buka dolazi iz Cd-uredjaja iako nema diska.To je prvereno kod vise njih.
Sto se tice kulera na procesoru,AMD je izdrzljiv dosta,izdrazo je 20min!!!!! bez ikakvog kulera