[ deki-bleki @ 11.05.2015. 22:26 ] @
Cesto srecem ploce koje vrte kuler kad se ukljuce u struju,ali ne bacaku nikakvu sliku niti se cuje bilo kakav zvuk pa ni Biiip.
Kolko znam to je znak da je maticna ploca crkla(crko je neki njen delic)
Bas danas gledam takvu plocu,nema nigde tragova gorenja,iscurelih elektrolita..,ne vidim nikakvu falinku...,pa ni sa lupom.
Zamenio sam pastu na cpuu, plocu skinuo,ocistio,kao i sve komponente,pa i napajanje,vratio i opet isto,vrti kuler na cpu ali ne baca sliku,niti moze da se udje u bios..
Bas me zanima kakav je to obicno kvar i dal moze jevtina popravka.
Devojka je usisavala prasinu iz kucista PC usisivacem!,i nije hteo vise da se upali...ne znam dal je za vreme usisavanja PC bio ukljucen ili iskljucen.
[ Slave82 @ 12.05.2015. 15:57 ] @
Elektrolit moze da izgleda kao da je nov a da je u kratkom spoju.
Ima mali milion greskica iliti kvarova zbog kojih ti nece dati sliku a vrtice kulere.
Pasta se menja samo kad vidis da ti se procesor pregrejava.
Jeftina popravka ti moze biti samo ako sam popravis.
[ boba511 @ 13.05.2015. 08:14 ] @
Da li je ona sa tim usisivacom prelazila i preko ploce? Moguce je da je otkinula neku sitnu smd komponentu, dovoljno da grafika ne radi ili izoblici sliku. A ti kad je gledas neces primetiti da ista fali, dok ne uporedis sa semom te ploce.
[ R1A1 @ 13.05.2015. 08:57 ] @
Jesi izvlačio grafičku sa podnožja?
To što vrti kuler a nema sliku nema neke direktne veze. Treba da vidiš da li grafička dobija napajanje, da nešto nije oštetila prilikom usisavanja prašine pošto je grafička uspravna pa je lako zakačiti?
[ deki-bleki @ 15.05.2015. 21:58 ] @
Tako to biva kad se usisivacem usisava prasina iz kompijutera.Meni je tako jedan sa kompijuterom unistio video rekorder i nikad vise niti usisavam niti dajem nekom da mi usisava prasinu sa elektronskih komponenata...
produvao prasinu,ocistio svaku komponentu...
Sve sam povadio iz kucista ,demontirao,pa opet vratio,ali nista i ako sve sija....barem da cujem neki zvuk ,kao ono bip,ali nista nema sem sto svetli led lampica na ploci i kad se ukljuci komp,vrti kuler na cpu,ali nema ni slike ni zvuka....
Da je do memorije pistalo bi,da je do grafike cuo bi se zvuk podizanja windowsa ali bez slike...,stavio sam i jace napajanje,i opet nista...hard disk je provereno ispravan,a mislim da je ispravna i graficka i memorija mada ih nisam testirao...ima li smisla ubacivati sumnjive komponente na dobar komp?
hvala na savetima.
[ gilopile @ 16.05.2015. 00:55 ] @
To sto ploca vrti vent ne znaci nista. Mozes je prepoloviti na pola i vrtece kuler :D

Opravka nije jednostavna. Mora se ispitivati detaljno svaki deo ploce da li dobija potreban napon. Pod deo mislim bukvalno deo ploce, recimo ja to podelim na cetvrtinu. Gore naponska za procesor, dole chipset, fetovi za njegovo napajanje, levo memorija.... desno LAN, zvuk...winbound, ITE, BIOS...

I pred toga da CPU dobija napon, PCie isto tako, memorija isto, moze biti i hladan lem, a tu nikakva ispitivanja ne mogu 100% potvrditi da je to u pitanju. Trebalo bi imati datasheet za svaki chip, pa osciloskop....Ako neko nestrucno odvali neku komponentu, to moze biti veliki problem. Recimo, ploca nece upaliti ako pored chipseta fala najobicniji otpotnik od pola mm, a ti ne vidis da fali...Zato ne treba ni gubiti vreme ako je neko prckao po ploci i donese ti da `opravis`

Dakle, jako zeznuto, jer se radi o jako kompleksnom HW-u. Nekad se opravi za sat, nekad za dan, nekad nikada :D
[ deki-bleki @ 22.05.2015. 22:28 ] @
Hvala,bas je zanimljivo....
Eto ja se danas malo zanimao sa njome.
Prebacio graficku i memoriju sa tog kompa (Ploce)na ispravan racunar ne moze cak ni u bios da udjem...
Ispravnu graficku i memoriju ubacio u neispravan i nece da radi ni sa njima...ne moze u bios da se udje...
Uplasio sam se da nisam ostetito ispravnu graficku i memoriju,vratio u moj komp,i sve radi,ispravno je...(ne volim to da radim ,ali samo morao..)
kada sam vratio "neispravne komponente"u neispravan komp (plocu),nisam mogao da udjem u bios ali sam video kursor misa na ekranu u gornjem levom uglu,treperi,ali se ne pomera...pa ugasih komp.Predajem se...
Probao sam i sa 400VA na 450 VA napajanje ali nista...
Ako nije problem,jer si me zainteresovao,kako da ispitam dal koja komponenta dobija struju?kuler na cpu je dobija jer vrti ,i led lampica na ploci svetli,i nista vise...
Hvala i pozdrav
[ Slave82 @ 25.05.2015. 20:19 ] @
prebacio graficku i memoriju sa tog kompa (Ploce)na ispravan racunar ne moze cak ni u bios da udjem... ?

Ako sam te dobro razumeo ti si ovde napisao da si sa onog neispravnog racunara prebacio komponente u ispravan i neradi ?

Ako je tako il ti memorija ili graficka nevalja,probaj jedno po jedno da menjas!
Napisi koji je model ploce od tog neispravnog kompjutera.

[ deki-bleki @ 26.05.2015. 12:31 ] @
MB je ASUS M2N-X rev 2

Pre nekih dve godine je takodje bila kod mene,nije htela da radi,cak ni kuler nije vrtio...Sve sam povadio ,ocistio od prasine pa povezao i proradilo je.
sada nakon 2 godine nadao sam se da je nesto slicno,ali ne baca sliku.

U moj komp sam stavio odjednom i memoriju i graficku(mozda sam trebao jedno po jedno ali me mrzelo),nije dao ni u bios da mu udjem.
Kad sam sa mog kompa uzeo memoriju i graficku(provereno ispravne),i stavio u pokvaren komp radi probe,takodje nisu htele da rade,ni u bios nisam mogao da udjem....
[ profa63 @ 24.07.2015. 19:57 ] @
Da li postoji mogućnost da ne radi procesor a kuler vrti?
[ gilopile @ 24.07.2015. 20:37 ] @
Ostaje ti da probas da skopcas na plocu samo napajanje 20+4pin CPU, ubaci procesor i zabodi beeper ako ga nema na ploci i ako je CPU i ploca ispravna, dobices 3 duga beep-a ako se ne varam, koji bi trebao da signalizira da nemas g. karticu i RAM memoriju. Pa ako se oglasi, dobar je znak, pa zabodi ostale komponente RAM i GPU, a ako se ne oglasi beeper, onda ili je stradao CPU ili ploca, pa ces morati sistemom eliminiacije. Imao sam slucajeva bas na toj ploci da je crko 5200+ CPU, a i na jednoj naponski FET-ovi za CPU, te se CPU ne greje i naravno, ploca mrtva.

Tesko je ovako reci sta i kako da ispitas. Prvo bi trebao ispitati da li dobija napon CPU od oko 1.3 - 1.5V, za to su zaduzeni Fet-ovi u njegovoj blizini. Mozes skinuti i hladnjak, startovati plocu i prstom popipati CPU, pa ako se greje, trebalo bi da dobija potreban napon, ali opet nije ni to 100% sigurno....
[ ivchamen @ 18.08.2015. 16:06 ] @
Hajde da iskoristim naslov teme...

Nakon dosta dugog vremena (decenija i kusur), riešim ja da sklepam novu mašinu.
Umesto da kupim gotovu konfiguraciju, i rešim sebe muke, odlučim ja da mašinu sklapam deo po deo, po principu "sam svoj majstor"!
Naručio sam sledeće komponente:
-matična ploča: Gigabyte GA-F2A68HM-S1
-procesor: AMD Athlon x4 quad-core 840
-memorija: Kingston HiperX Fury Blue 4GB DDR3 1600Mhz
-grafička: Sapphire Radeon R7 240 1GB DDR5
-hard disk: 1TB Western Digital Blue WD10EZEX
-optički uređaj: ASUS DRW-24F1ST

Sve sam to uredno povezao i spakovao u MS Polaris (500W) kućište...

I tu kreće problem...
Kad uključim računar napajanje radi, kuler na procesoru radi, kuler na grfičkoj se pokrene pa stane(!?), onda čujem samo dva kratka beep-beep signala, i to je sve...na monitoru nema znakova života.
Pokušao sam da pronađem beep kodove za UEFI BIOS koji se nalazi na matičnoj, ali bez uspeha.
Šta pravi problem?
Memorija ili grafička (možda napajanje nije dovoljno jako)?
Premestio sam memoriju u drugi memorijski slot...ponovo bez uspeha...beep-beep!
Izvadio grafičku...ponovo...beep-beep!

Pomagajte, mudre glave!
[ Zlatko580 @ 18.08.2015. 17:28 ] @
Ako imaš multimetar (unimer) možeš da proveriš napone na napajanju. A ako nije napajanje onda ili RAM ili matična ili eventualno grafička, a to možeš saznati samo ako pozajmiš druge komponente pa metodom eliminacije odrediš u čemu je problem.
Mada za ta dva kratka koda uglavnom na netu piše da je "Parity circuit failure" odnosno problem do RAM memorije.
[ Slave82 @ 18.08.2015. 23:35 ] @
Predpostavljam da su komponente nove ?
Iskljuci napojni kabel i od monitora Izvadi bateriju i prespoji dzamper na desetak sekundi pa ga vrati pa probaj da upalis.
Ako nece ni ta varijanta,ubaci neki stariji procesor za tu plocu gurni ga pa probaj ako daje sliku azuriraj snjim bios pa vrati onaj stari tj. novi procesor :)