[ ratko @ 01.03.2002. 16:34 ] @
Pozdrav svima,
da li neko od vas zna gdje bi se mogla download-ovati nova verzija AWARD-ovog bios-a za moju maticnu plocu (stara Lucky Star 6ZX2)??? Ja sam pokusavao na sajtu www.award.com i nista nisam pronasao osim napomene da bi bilo pozeljno uraditi UPGRADE BIOS-a zbog nekih 5 razloga, a nigdje nisam mogao pronaci link do nove verzije..., takodje sam pokusao da pristupim sajtu kompanije LUCKY STAR (www.lucky-star.com.tw), ali izgleda da taj sajt vise ne postoji...
Naime, ja moram FLASH-ovati BIOS zbog toga sto sam kupio novi hard disk od 40GB, ali izgleda da ova verzija BIOS-a kod mene ne podrzava hard diskove vece od 32GB (to su i oni napomenuli u jednom od 5 razloga koje su naveli na svom sajtu---To support Hard Drives larger than 32GB you need the latest BIOS technology---) tako da umjesto da ga prikaze kao disk od 40GB (ili malo manje) on njega prepoznaje kao disk od 32GB...

DA LI NEKO IMA RIJESENJE ZA MOJ PROBLEM??? STA DA RADIM??

HVALA MNOGO!
[ Daddy @ 04.03.2002. 06:49 ] @
Pokusaj ovdje, pri dnu stranice...
Poz...
[ jc denton @ 30.03.2002. 22:45 ] @
Mozda je covek nasao bios, ali da ja objasnim jednu caku koja je nekada 'rusila' barijeru od 540 mb na nekim 386 kompjuterima i omogucavala da se na 386 zakaci 1 gb hdd, a provereno prebaca i 8.4 gb limit na p1 plocama. Ovo je 'izmislio' moj drug amidar.

Evo ovako.
Recimo da je hard od 10 gb i bios ga vidi kao 8.4 gb. Taj hard se zakaci na plocu koja je sposobna da detektuje pravu velicinu. Auto detekcija se izvrsi, pa se onda iz default LBA moda, predje u NORMAL ili LARGE mod adresiranja (morate sami da ustanovite koji od ova dva - davno je bilo od kako sam zadnji put to radio) i zapisu svi parametri za disk koji su za NORMAL ili LARGE mod detektovani.
Onda se hard vrati na masinu kojoj je namenjen, udje se u bios, izvrsi se detekcija i onda se upisu ovi parametri. Sve ovo treba da se radi u NORMAL ili LARGE modu a ne u LBA modu.
Primeticete da je potrebno da se upise nesto veci broj cilindara nego sto je ploca automatski detektovala.
Mozda ce nekom ovo pomoci da zakaci veci hard nego sto mu bios dozvoljava.


[ xtraya @ 01.04.2002. 06:40 ] @
da da...tako se ploca zezne da prepozna hard koji je 40 giga...

to ti je standardna fora na BX i slicnim chipsetovima.....