[ igormil @ 28.07.2015. 16:45 ] @
Mom prijatelju je crklo napajanje posle naglog dolaska struje i posle montiranja nnaovog sistem je počeo (XP) da baguje,koči i da se restartuje.Kada sam Izvadio graf.karticu i prebacio monitor na integrisanu sve je radilo normalno.Jedino je problem kada se uključi skype sistem se jednostavno zakoči.Pa me interesuje da li je problem možda do procesora,matične ili vga?
Kako da to ispitam?
Igor
[ Ivan Dimkovic @ 28.07.2015. 17:47 ] @
Procesor mozes donekle ispitati uz pomoc Prime95: http://www.mersenne.org/download/ - poteraj stress test procesora (small FFTs) i cekaj, ako prolazi testove OK 24 sata vrlo verovatno je sve OK sa procesorom ako trci na fabrickim podesavanjima (nije overclock i sl.).

Graficku mozes testirati uz pomoc FurMark-a - http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/ - ako se ne pojavljuju greske u renderingu posle nekog vremena mozes uzeti graficku za ispravnu.

Problem moze biti izazvan i losim napajanjem, memorijom i sl. - da bi to utvrdio moras testirati komponente pojedinacno.
[ igormil @ 28.07.2015. 20:52 ] @
A kako započinjem test da li možeš ukratko da mi objasniš?
[ Ivan Dimkovic @ 28.07.2015. 22:38 ] @
Pa lepo, ako prvo testiras procesor startuj Prime95, i izaberi test koji najvise testira procesor (Small FFTs - maximum heat, FPU stress, data fits in L2 cache, RAM not tested much).

Ovaj test je vrlo intenzivan za procesor i potrosnja procesora ce biti vrlo bliska maksimalnoj u normalnim radnim uslovima.

Postoji jos bolji test koji zaista maksimalno stresira procesor, ali zahteva imanje Intel alatke za termalnu analizu koja nije javno dostupna - tako da je Prime95 sledeca opcija. Posto je Prime95 besplatan download i svima dostupan, koristim njega kao primer.

Test ce poceti da radi kada izaberes gore napisani test i kliknes na 'OK'.

Moras pratiti rezultate koji se ispisuju - svi moraju biti "Passed".

Preporucujem da u pozadini poteras neku od alatka za merenje temperature procesora i sistema, recimo HWInfo/HWInfo64 i sa njom pratis temperaturu sistema, prilikom trcanja Prime95 testova ce procesorska temperatura ostro skociti i doci do maksimuma na sistemu. Ako je hladjenje procesora neadekvatno mozda doci do dostizanja kriticne temperature koja ce dati #PROCHOT signal i blokirati sistem.

Ako je termalni dizajn sistema adekvatan - program treba pustiti da radi bar 24h, ako postoje problemi sa napajanjem koji procesor snadbevaju sa nedovoljnom voltazom npr. to ce se videti kad testovi ne budu prosli.
[ igormil @ 29.07.2015. 00:31 ] @
Hvala Ivane na objašnjenjima.
Veliki pozdrav.